Fűrészek és fűrészelés – A megfelelő kézi vagy gépi fűrész kiválasztása és használata
A fűrészelés sikerét a munkadarab biztos befogása és a megfelelő fűrész használata garantálja. Kisebb fadarabokat satuba vagy szorítóba is befoghat, a hosszabbakat pedig a fűrészbak tartja meg a legjobban. A legsokoldalúbb befogószerszám azonban az összehajtható, hordozható munkapad. Ezen olyan satu van, amely a munkalap teljes hosszában végigfut, így egy kis fadarabtól egy egész ajtóig szinte bármit bele lehet fogni.
Lemezes anyagok fűrészelésekor a munkadarabot több ponton szilárdan rögzítse. A levágott darabot is támassza meg, nehogy letörjön, mert a törés helyén szilánkos szél maradhat hátra.
Kézifűrészek A kézifűrészeknek két fő típusa van: a rugalmas pengéjű típusok a fa darabolására alkalmasak, a merevített pengéjű és általában kisebb fogakkal készített típusok pedig pontosabb munkákra használhatók.
A kézifűrészek használata
Fogja meg a fűrészt úgy, hogy mutatóujját kinyújtva a fogantyúnak támasztja, és karját vállból mozgatva végezze a fűrészelést – lásd a keretes ábrákat is.
Mivel a fűrész fogai felváltva jobbra és balra is kihajlanak a penge síkjából, munka közben olyan széles csatornát vágnak az anyagba, amelyben a penge megszorulás nélkül siklik. Ha a fogak nem kapnak bele a fába, azokat meg kell élezni. Ha a fűrész elhúz az egyik oldalra, akkor viszont a fogak kihajlását kell beállítani egy erre szolgáló célszerszámmal, az úgynevezett fűrészfog-hajtogatóval.