Aszalás gyümölcsaszalás, aszaló gépek használata
Minden aszaláskor azzal kezdjük, hogy kiválogatjuk a szép és ép szemeket, mert ezek lesznek szépek az aszaláskor. A rohadt, ütődött, nyomott gyümölcsöt ne tegyük a többivel együtt a gépbe, mert megromlik, penészedésnek indul. Azonban kidobni ezeket se kell, hiszen, ha lefaragjuk róla az ép részeket (nagyon alaposan, inkább többet dobjunk ki, mint kevesebbet), és összeturmixoljuk, vagy összepréseljük, ezek is megaszalhatók lesznek. Ha mondjuk paradicsomról van szó, főzzük pár percig sós vízben, majd nagyon alaposan csepegtessük le, és hagyjuk egy konyharuhán megszáradni. Ha már száraz, tegyük turmixgépbe, vagy fogjunk egy botmixert, és pépesítsük. Ha nem akarjuk főzni, elég az is, ha alaposan besózzuk a turmixolás előtt, ettől sok víz kicsorog belőle. A sózótt pürét egy centi vastagon terítsük az aszalógép olajjal vékonyan bekent tálcáira. Ne a rácsra, hanem a teli tálcákra tegyük. Ha könnyen kiteríthetjük, de nem csorog le a szélén, jól dolgoztunk. Az eljárás előnye, hogy fűszerezhetjük is a pasztát a turmixoláskor. Ha egyenletesen eloszlattuk, aszaljuk addig, míg rugalmas, de száraz lapokat nem kapunk belőle. Ha kész, még kihűlés előtt tekerjük fel, és így hagyjuk kihűlni. Finomabb lesz, mint a boltban vásárolt paradicsomszósz. :)