Robotgép vagy turmixgép?
Amit már itt az elején nagyon fontos tisztába tennünk, hogy a konyhai robotgépek nem egyenlők a turmixgépekkel. Sokan összekeverik a két termékkategóriát, esetleg egymás szinonimájaként használják az elnevezéseket, márpedig a két típus között óriási különbségek vannak.
Mi az a robotgép?
A tesztünkben főszerepet kapott robotgépek esetén például lényegesen nagyobb teljesítményről beszélünk, egy igazi konyhai mindenesről a sütés és a főzés kapcsán. Jellemzően nagyobb keverőfejek, kések és méretes keverőtál jellemzi őket, miközben nemcsak nedves-, hanem száraz alapanyagokkal is lehet dolgozni velük.
Ennek megfelelően alkalmazhatjuk például a készülő étel alapanyagainak összedolgozására, megfelelő keverőszár használatával pedig akár még száraz tészta dagasztására is. Lényeges megállapítás, hogy egy robotgéppel teljes egészében kiválthatunk otthon egy turmixgépet, de fordítva ez már nem lesz igaz.
Mi az a turmixgép?
A turmixgépek jellemzően kisebb teljesítményt képviselnek, mint a robotgépek, ezáltal lényegesen kisebb eszközökkel, szűkebb keverőtállal rendelkeznek, és nevükhöz hűen valóban csak inkább keverésre alkalmasak. Minden esetben lényeges, hogy a tálba helyezett alapanyagokhoz folyadékot kell keverni, hogy a gép elbírjon az adalékkal, sűrűbb masszákhoz tehát nem szerencsés választás.
Kézi keverők előnyei
Nem kell állandó helyet találni nekik a pulton. Egyszerűen takaríthatók. Bármilyen tállal működnek. Hordozhatók.
Robotgépek előnyei
Nagy teljesítmény. Gyors és alapos keverés. Önállóan dolgozik. Különböző tartozékok. Több minden készíthető velük: tészta, fagylalt, szósz, vagy akár gabonát is őrölnek.